fredag 12 mars 2010

Så var vi igång!

Idag startade Formel 1-säsongen 2010 med de två första träningspassen i Bahrain. Som man har längtat!

I träningspass ett överraskade Adrian Sutil i Force India med snabbaste tiden på 1,56.6. I pass två var det dock Nico Rosberg i Mercedes som lyckades med den bedriften, när han lade ett varv på tiden 1,55.4, alltså över en sekund snabbare än Sutil. Mercedes ser starkare ut än vad jag hade förväntat mig!

Bland topp 10-tiderna återfinns också de förväntade toppstallen med båda McLaren- och Ferrari-bilarna och Sebastian Vettel i Red Bull. Det är dock otroligt svårt att dra några större växlar av detta, då vi inte vet exakt hur mycket bränsle som fanns i respektive bil. Skillnaden mellan en fulltankad bil och en med nästan tom tank kan vara så mycket som fyra sekunder per varv.

De tre nykomlingarna Lotus, Virgin och HRT gjorde smått löjeväckande insatser och var 5.5, 7.5 respektive hela 11.5 sekunder långsammare än Rosberg. Jag trodde ju faktiskt inte ens att HRT skulle ställa upp, men med tanke på att 107%-regeln avskaffades kan de faktiskt lyckas med det, men då som en ren säkerhetsrisk för övriga bilar. Lite kul kuriosa är att självaste Fernando Alonso faktiskt missade 107%-gränsen i sin Minardi under kvalet till Belgiens GP 2001.

Sakhir-banan i Bahrain ligger mitt ute i öknen och är alltid täckt med ett lager av sand så länge det inte är någon större action på banan. När bilarna börjar köra bort sanden och lägga ner gummi i asfalten, förbättras tiderna dramatiskt. Det var som sagt över en sekunds skillnad mellan träningspass ett och två. Imorron under pass nummer tre kommer tiderna förmodligen förbättras ytterligare lika mycket och kanske ännu mer under kvalet. Jag blir inte förvånad om vi får se en tid ner mot 1,54 under lördagen.

Klicka nedan för kompletta tidslistor
Träning 1
Träning 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar