tisdag 27 april 2010

Barcelona - F1, GP2, GP3

Om ca 1½ vecka börjar Europa-delen av F1-säsongen med Spaniens GP på Circuit de Catalunya i Barcelona. Då är det även säsongsstart för de mindre klasserna GP2 och GP3.

I GP2 har vi som bekant vår egen Marcus Ericsson som kör för Super Nova Racing. Det kommer inte att bli lätt för Marcus, som har haft en långt ifrån perfekt försäsong med misstag både från team och honom själv. Det viktigaste för honom är att vara genomgående bättre än stallkamraten Josef Kral. Marcus är en otroligt talangfull förare, men har ibland svårt att få till ett helhetspaket där allt klaffar över en hel helg. Snabbheten har han definitivt för att kunna vara med och slåss i toppen av mästerskapet. Annars tror jag att det blir fransmannen Jules Bianchi som kommer att fajtas med den evige GP2-föraren Davide Valsecchi om titeln och jag hoppas innerligt att Bianchi vinner den fajten.

För klassen GP3, som är en instegsklass till GP2, är detta premiärsäsong. Här håller jag den amerikanska talangen Alexander Rossi som storfavorit. 19-åringen har visat både snabbhet och jämnhet i GP2 Asien och kan säkert sopa banan med konkurrenterna.

Det är också inför Europa-delen av säsongen som de flesta F1-stall brukar komma med större uppdateringar av chassit. Vi kan bl.a. förvänta oss en hel del förfiningar av det s.k. F-duct-systemet, som har hjälpt McLaren till högre toppfarter på raksträckorna. Nu är det upp till bevis för de andra stallen att försöka komma ikapp på den fronten. Mercedes har enligt Aftonbladet byggt ett helt nytt chassi, som de hoppas passa Schumacher bättre. Och kan t.ex. BMW, som har haft en total katastrofsäsong, rycka upp sig eller måste de byta ut en eller annan förare? Själv hoppas jag så klart på lite bättre resultat från favoriten Nico Hülkenberg i Williams.

Spännande kommer det hur som helst att bli!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar