fredag 19 februari 2010

GP2

GP2-serien är nu för tiden den vanligaste vägen för unga förare som vill in i Formel 1. Hit kommer oftast förare med stora framgångar i någon av de mindre klasserna, vanligtvis olika Formel 3-klasser, World Series By Renault eller Formel 2. Bilarna i GP2 är kraftfulla maskiner med 4-liters V8:or, och med både bra aerodynamiskt och mekaniskt grepp. Ofta är de mindre än 10 sekunder långsammare per varv jämfört en Formel 1-bil. GP2-bilarna har dessutom ingen servostyrning, vilket kör dem fysiskt krävande.

Serien har producerat Formel 1-förare som Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Heikki Kovalainen och Nico Hülkenberg. I år blir den dock extra spännande för oss svenskar, eftersom vi har vår egen Marcus Ericsson som ska köra för Super Nova-teamet. Detta team har inte tillhört den absoluta toppen tidigare säsonger, så det kommer bli en hård prövning för Marcus. Att komma in i Formel 1 är extremt tufft, och blir ännu tuffare i en bil som inte är den mest konkurrenskraftiga. Förhoppningsvis kan han göra så pass bra resultat, att han får en plats i något av toppstallen nästa år, t.ex. ART eller Barwa.

GP2 följer i huvudsak Formel 1-loppen när dessa körs i Europa. Det första GP2-racet: kommer att köras i samband med helgen för Barcelonas Grand Prix, den 8:e till 9:e maj. Vi önskar Marcus all lycka och framgång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar